O blogu i autoru

M.Majić
(Ovu sjajnu karikaturu nacrtao je naš poznati karikaturista i moj prijatljelj, Dušan Petričić)

 

O Blogu:

Blog je nastao iz želje da se na njemu ozbiljno diskutuje o krivičnopravnim pitanjima i pitanjima koja se tiču problema u pravosuđu. Potreba za ovakvim vidom komunikacije, pojačana je činjenicom da je sve manje mesta za ozbiljne stručne debate u kojima možemo poslušati jedni druge. Kada je reč o krivičnopravnim dilemama, svakodnevno sa kolegama raspravljam o problemima u primeni prava, svakodnevno dobijam pitanja o tome šta činiti u određenoj situaciji i svakodnevno i ja ovakva pitanja postavljam. Zato sam poželeo da na jednom mestu diskutujemo i da naše misli ostanu zabeležene, možda i za neke druge.

Pored toga, čini mi se da je i sve manje hrabrosti da se o problemima u pravosuđu otvoreno govori. Zato je blog mesto na kojem je moguće pronaći otvorena, necenzurisana razmišljanja o aktuelnim problemima pravosuđa, sa posebnim akcentom na pitanja koja se tiču njegove nezavisnosti.

Ohrabruju me i podstiču komentari onih koji se raduju ovakvom pristupu. No bez obzira na to da li ovakvu vrstu pisanja podržavate ili osporavate, u razvoju bloga, računam na vas! Samo uz vaše priloge i razmišljanja, blog će ostvariti funkciju zbog koje je kreiran.

O Autoru: 

Ja sam Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu (Krivično i Odeljenje za ratne zločine). Tokom dosadašnje karijere, bio sam sudija i predsednik Prvog opštinskog suda u Beogradu, kao i tužilački saradnik i pomoćnik. Od 2009. do 2012. godine predstavljao sam i zastupao Republiku Srbiju pred Međunarodnim krivičnim sudom. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu sam doktorirao i magistrirao u oblasti krivičnog prava. Pišem i predajem u zemlji i inostranstvu po pozivu. Autor sam većeg broja knjiga i članaka iz oblasti krivičnog i međunarodnog krivičnog prava i učestvovao sam u izradi značajnih zakona u krivičnopravnoj oblasti (ZKP, Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom itd.). Član sam Upravnog odbora i jedan od osnivača Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS). Dobitnik sam nagrade „Vitez poziva” (2016), priznanja „Balkan Heroes” (2018), nagrade „Verica Barać” (2019) i nagrade „Doprinos godine Evropi” (2019). Pored prava volim književnost, fotografiju, muziku, logiku…

Važna napomena:

Blog je namenjen diskutovanju o načelnim krivičnopravnim pitanjima i problemima o pravosuđu. Stavovi koje ovde izražavam su moji i ne odražavaju nužno shvatanja ostalih sudija Apelacionog suda u Beogradu. Izražena mišljenja me kao sudiju ne obavezuju, niti nužno ukazuju na to kako ću odlučivati u bilo kom predmetu.